W przypadku palenisk na paliwo stałe (np. węgiel, drewno), komin należy czyścić co najmniej raz na 3 miesiące.
Przewody kominowe prowadzące od palenisk opalanych gazem i paliwem płynnym powinny być czyszczone co najmniej raz na 6 miesięcy.
Powyższe terminy nie dotyczą zakładów zbiorowego żywienia i usług gastronomicznych, w których kominy muszą być czyszczone częściej.
Przewody wentylacyjne również powinny być czyszczone - nie rzadziej niż raz do roku, chyba, że warunki użytkowe sprawiają, że konieczne jest częstsze wykonywanie tego działania.
Niezależnie od terminów dotyczących czyszczenia przewodów kominowych, właściciel / zarządca budynku ma obowiązek zlecić przeprowadzenie kontroli okresowej stanu technicznego przewodów kominowych (dymowych, spalinowych i wentylacyjnych). Taka kontrola powinna być wykonywana co najmniej raz na rok. Kontrolę powinna przeprowadzić osoba posiadająca odpowiednie uprawnienia - mistrz kominiarski.
Za brak obowiązkowego przeglądu instalacji powiatowy inspektor nadzoru budowlanego może nałożyć mandat w wysokości do 500 zł. Ponadto, w przypadku konieczności skorzystania z ubezpieczenia budynku, np. w przypadku pożaru, ubezpieczyciel może odmówić wypłaty odszkodowania w przypadku nie przedstawienia dokumentów potwierdzających odpowiednie przeglądy instalacji.
Jednak to nie kara finansowa jest największym ryzykiem. Należy dbać o odpowiednie czyszczenie przewodów kominowych w celu zmniejszenia ryzyka pożaru lub zatrucia czadem.
Zrealizowano w ramach projektu „Wdrażanie Programu ochrony powietrza dla województwa małopolskiego – Małopolska w zdrowej atmosferze” LIFE-IP MALOPOLSKA / LIFE 14 IPE PL 021 dofinansowanego ze środków programu LIFE Unii Europejskiej oraz środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.