Pojemniki na olej zostały rozmieszczone w poniższych lokalizacjach:
• Babice, ul. Różana 23;
• Broszkowice, ul. Klubowa 7;
• Brzezinka, ul. Sportowa 9;
• Dwory Drugie, ul. Oświęcimska 28;
• Grojec, ul. Główna 2;
• Harmęże, ul. Borowskiego 32;
• Łazy, ul. Lanckorona 59;
• Pławy, ul. Wojewódzka 4;
• Poręba Wielka, ul. Wadowicka 79;
• Rajsko, ul. Św. Floriana 3;
• Stawy Monowskie, ul. Dogodna 1;
• Włosienica, ul. Józefa Suskiego 35;
• Zaborze, ul. Grojecka 54.
Jak segregować zużyty olej jadalny?
Przygotuj plastikową butelkę PET
Dobierz jej rozmiar do zużycia oleju w swojej kuchni. Możesz wybrać butelkę półlitrową, litrową, a nawet półtoralitrową. Olej dobrze przelewa się do butelki z szeroką szyjką, na przykład takiej po mleku.
Przelej olej bezpośrednio do butelki PET
Podczas przelewania oleju bezpośrednio do butelki PET, pomocny będzie lejek, zwłaszcza, gdy butelka ma wąską szyjkę. Jeśli olej zawiera resztki jedzenia (np. z marynowanych warzyw lub smażenia i pieczenia), można je wyłapać przez sito. Jeśli utkną w lejku, możesz wepchnąć je do butelki, mogą jednak spowodować zatkanie lejka i rozlanie oleju.
Wskazówki:
Co z tłuszczami, takimi jak masło, margaryna, smalec czy inne tłuszcze utwardzone?
One także nadają się do segregacji. Wystarczy je rozpuścić i przelać do butelki. Tłuszcze rozpuszczają się zwykle w okolicach 40 °C, więc nie musisz się martwić o pęknięcia czy zapadnięcie się butelki.
Po napełnieniu butelki PET dobrze ją zamknij i zanieś do najbliższego pojemnika na olej w swojej okolicy. Nie wlewaj oleju bezpośrednio do pojemnika.
Lokalizacje pojemników można sprawdzić na stronie https://www.segregujolej.pl/mapa/.