Celem warsztatów było zapoznanie uczniów z dawnymi tradycjami i obyczajami świąt Bożego Narodzenia oraz podtrzymywanie i propagowanie tradycji związanych z własnoręcznym wykonywaniem ozdób choinkowych. Nasi uczniowie podczas zajęć mieli możliwość wykonania tradycyjnej ozdoby bożonarodzeniowej – pająka. Jak czytamy na stronie internetowej Muzeum – „pająk to jedna z piękniejszych przestrzennych dekoracji ludowych, zawieszana pod sufitem na stropowej belce z okazji świąt Bożego Narodzenia, świąt Wielkanocnych, wesel czy chrzcin”. Uczniowie musieli wykazać się niezwykłym sprytem, cierpliwością, precyzją i kreatywnością. Po warsztatach dzieci, w świetnych nastrojach, podśpiewując, udały się na krótki spacer po oświęcimskich plantach.
Kolejnym punktem naszego wyjazdu była wizyta w restauracji DaGrasso. Tam uczniowie pod okiem przemiłej Pani kelnerki wykonali własnoręcznie pizzę ze skomponowanych przez siebie składników. Nie obyło się również bez powtórzenia nazw składników w j.angielskim. Zagraliśmy również w grę „5 sekund Kuchnia”, a dwie osoby z klasy zgarnęły ciekawe nagrody za swoje mistrzowskie pizze. Było bardzo wesoło i oczywiście pysznie.