To kontynuacja dotychczasowych programów „Owoce i warzywa w szkole” i „Mleko w szkole”.
Celem programu jest promowanie wśród dzieci zdrowej diety poprzez udostępnianie owoców, warzyw, produktów mlecznych oraz prowadzenie działań edukacyjnych.
Odbiorcami „Programu dla szkół” są uczniowie klas I-V, których rodzice zadeklarowali udział w programie.
W trakcie wybranych tygodni roku szkolnego dzieci otrzymają bezpłatnie świeże owoce i warzywa przygotowane do bezpośredniego spożycia oraz mleko i produkty mleczne. Asortyment produktów dostępnych w programie jest szeroki i został określony w rozporządzeniu wydanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Dzieci mogą otrzymać jabłka, gruszki, śliwki, truskawki, marchewki, rzodkiewki, paprykę słodką, kalarepę, pomidorki, soki owocowe, a także mleko białe, serki twarogowe, jogurty i kefiry naturalne.
W ramach realizacji „Programu dla szkół” w naszej szkole zostały przewidziane również działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym, wzbogacające wiedzę naszych podopiecznych na temat rolnictwa, pochodzenia żywności oraz zdrowych nawyków żywieniowych.