BABKA WIELKANOCNA

Składniki:

-6 jajek

-20 dag cukru

-25 dag margaryny

-15 dag mąki tortowej

-10 dag mąki ziemniaczanej

-1 cukier waniliowy

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

-1 łyżka kakao


Sporządzanie:

 

Żółtka oddzielić od białka. Następnie utrzeć margarynę z żółtkami i połową cukru. Potem białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać resztę cukru oraz cukier waniliowy i ubijać dalej do rozpuszczenia cukru. Do utartej na puch margaryny z żółtkami wsypujemy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy na sztywno ubitą pianę i delikatnie mieszamy. Z gotowej masy odkładamy ¼ i dodajemy kakao. Gotową, jasną masę wykładamy do wcześniej przygotowanej formy (nasmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą). W środek wlewamy masę ciemną tak, by wpadło do jasnego. Pieczemy w pierniku średnio nagrzanym 170-180 stopni ok. godziny. Po upieczeniu studzimy i dekorujemy według własnego uznania. SMACZNEGO!

 

 

 

Galeria zdjęć