Składniki:
-6 jajek
-20 dag cukru
-25 dag margaryny
-15 dag mąki tortowej
-10 dag mąki ziemniaczanej
-1 cukier waniliowy
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżka kakao
Sporządzanie:
Żółtka oddzielić od białka. Następnie utrzeć margarynę z żółtkami i połową cukru. Potem białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać resztę cukru oraz cukier waniliowy i ubijać dalej do rozpuszczenia cukru. Do utartej na puch margaryny z żółtkami wsypujemy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy na sztywno ubitą pianę i delikatnie mieszamy. Z gotowej masy odkładamy ¼ i dodajemy kakao. Gotową, jasną masę wykładamy do wcześniej przygotowanej formy (nasmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą). W środek wlewamy masę ciemną tak, by wpadło do jasnego. Pieczemy w pierniku średnio nagrzanym 170-180 stopni ok. godziny. Po upieczeniu studzimy i dekorujemy według własnego uznania. SMACZNEGO!