BABKA MARMURKOWA

Składniki:

-5 jajek

-20 dag cukru

-1 cukier waniliowy

-250 ml ajerkoniaku

-250 ml oleju

-30 dag mąki

-1 proszek do pieczenia

-2 łyżki kakao

-1 łyżeczka kawy mielonej

-60 g migdałów

 

Przygotowanie:

 

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać ajerkoniak i olej i wymieszać. Do masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, przełożyć do masy i ostrożnie wymieszać. Odlać 1/3 masy i wymieszać z kakao i kawą. Formę wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Na dno wlać ½ jasnego ciasta i posypać migdałami. Wlać ciemne ciasto i na wierzch resztę jasnego. Poruszać formą, aby kolory się lekko wymieszały. Piec w piekarniku nagrzanym do 180⁰C, około 45 min. Smacznego.

 

 

 

Galeria zdjęć