Składniki:
-5 jajek
-20 dag cukru
-1 cukier waniliowy
-250 ml ajerkoniaku
-250 ml oleju
-30 dag mąki
-1 proszek do pieczenia
-2 łyżki kakao
-1 łyżeczka kawy mielonej
-60 g migdałów
Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać ajerkoniak i olej i wymieszać. Do masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, przełożyć do masy i ostrożnie wymieszać. Odlać 1/3 masy i wymieszać z kakao i kawą. Formę wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Na dno wlać ½ jasnego ciasta i posypać migdałami. Wlać ciemne ciasto i na wierzch resztę jasnego. Poruszać formą, aby kolory się lekko wymieszały. Piec w piekarniku nagrzanym do 180⁰C, około 45 min. Smacznego.