BABA WIELKANOCNA

Składniki:
-2,5 szklanki mąki tortowej
-10 żółtek
-5 dag drożdży
-20 dag masła 82%
-1/2 szklanki cukru pudru
-skórka z cytryny
-szczypta soli
-tłuszcz do wysmarowania formy
 
 
Przygotowanie:
Przygotowujemy zaczyn z ciepłego mleka, drożdży, 1 łyżki cukru pudru, 1 łyżki mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż wyrośnie. Do zaczynu dodajemy żółtka, resztę cukru pudru, skórkę z cytryny, resztę mąki i ciepłe roztopione masło. Wyrabiamy najlepiej ręką aż pokażą się pęcherzyki powietrza. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość przekładamy je do formy babkowej i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze ok. 170⁰C. Po całkowitym wystudzeniu można babę wielkanocną polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego.

 

 

 

Galeria zdjęć