„Owoce i warzywa” projekt edukacyjny (badawczy)
Owoce i warzywa mają korzystny wpływ na zdrowie. Dostarczają niezbędnych witamin i minerałów. Są źródłem błonnika pokarmowego, karotenu, kwasu foliowego i wielu innych składników istotnych dla naszego wzrostu, samopoczucia, kondycji i odporności. Szczególnie konieczna jest obecność owoców w diecie dzieci. Potrzebują one różnych składników pokarmowych, które dadzą im energię oraz chęć do zabawy i nauki. Sprawią, że będą pełne werwy i radości. Podając dzieciom owoce każdego dnia, troszczymy się o ich zdrowie także w przyszłości. Wprowadzanie do diety dziecka owoców i warzyw oraz kształtowanie przez to prawidłowych nawyków żywieniowych odbywa się od najmłodszych lat. Kierując się tym przesłaniem uznano jak najbardziej zasadne wprowadzenie takiego tematu projektu edukacyjnego w najmłodszej grupie.
Głównym założeniem projektu jest tworzenie warunków wielozmysłowego poznania owoców i warzyw jako źródła witamin niezbędnych dla zdrowia.
Cel główny:
- poznanie znaczenia owoców w zdrowym odżywianiu
- rozwijanie zainteresowań przyrodniczych
Cele szczegółowe:
1. Za pomocą wszystkich zmysłów poznawanie, smakowanie, obserwacja i badanie różnych odmian owoców i warzyw (nazwa owocu, warzywa, wygląd, kształt, barwa, budowa, smak).
2.Kształtowanie umiejętności poszukiwania informacji. Prowadzenie rozmów związanych z tematem projektu, wycieczka do sadu, słuchanie tekstów literackich, utworów muzycznych, oglądanie zdjęć.
4. W procesie różnorodnych działań edukacyjnych, wzbogacanie słownictwa, rozwijanie twórczego i logicznego myślenia.
5.Kształtowanie umiejętności liczenia, klasyfikowania oraz tworzenia zbiorów według różnych kryteriów (wielkość, waga, barwa, ilość pestek).
6.Poznanie sposobów na zdrowe i smaczne odżywianie. Udział w zajęciach kulinarnych.
7.Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych poprzez zwiększenie spożycia owoców i warzyw
8.Dzielenie się zdobytymi wiadomościami w formie plastycznej, muzycznej i słownej.
II. Przewidywane osiągnięcia:
Dziecko:
- prawidłowo nazywa owoce i warzywa
- rozwija zainteresowanie światem przyrody
- potrafi rozpoznać owoc za pomocą zmysłu dotyku, węchu, smaku
- prawidłowo łączy owoc z drzewem, z którego owoce pochodzą
- wie, gdzie rosną warzywa
- kształtuje umiejętność poszukiwania informacji
- nabywa umiejętność formułowania pytań
- uczy się uważnie słuchać tekstów literackich i utworów muzycznych
- umie liczyć w miarę swoich możliwości
- bierze udział w zajęciach kulinarnych
- przestrzega zasady higienicznych i kultury podczas przygotowywania posiłków, zapraw
- poznaje wartości odżywcze wybranych owoców i warzyw
- potrafi dzielić się swoimi spostrzeżeniami w formie plastycznej, muzycznej i słownej
Projekt ten jest podzielony na kilka części realizowanych przez okres jednego tygodnia w kliku miesiącach roku szkolnego. Proponowane tematy poszczególnych części: „Gruszka”, „Jabłko”, „Ziemniak”, „Dynia”, „Kapusta”, „Marchewka”, „Orzechy”.