Światowy Dzień Wody (ang. World Water Day) został ustanowiony rezolucją z 22 grudnia 1992 r. przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w ramach Agendy 21, w czasie konferencji Szczyt Ziemi 1992 (UNCED) w Rio de Janeiro (Brazylia). Powodem był fakt, że ponad miliard ludzi na świecie cierpi z powodu braku dostępu do czystej wody pitnej.
Woda jest niezbędna do utrzymania życia i musi być dostępna w zadawalającej ilości dla wszystkich konsumentów. Zawsze należy podejmować wszelkie dostępne środki i starania w celu uzyskania możliwie najlepszej jakość wody.
Czy wiecie, że woda zajmuje aż 71% powierzchni ziemi? Obejmuje ona przede wszystkim morza, oceany, rzeki, stawy i jeziora. Największą część wody, bo aż 97,5%, zajmują oceany. Niestety, wody te nie nadają się do spożycia ze względu na swoje zasolenie. Jedynie 2,5% wodnych zasobów ziemi to wody słodkie, jednak część z nich uwięziona jest w lodowcach i śniegach. Tak naprawdę tylko 1% światowych zasobów wody to wody pitne.
Badania przeprowadzone przez naukowców nie są optymistyczne. Z ich obserwacji wynika, że powiększająca się z roku na rok liczba ludności na świecie oraz zachodzące zmiany w środowisku spowodują, że już w 2050 roku zasoby wody pitnej mogą się skończyć. Malejące z roku z na rok zasoby wody powodują natomiast wzrost kosztów jej pozyskania, co na razie odczuwają jedynie najbiedniejsze kraje.
Niewykluczone, że za około 30 lat wszyscy mieszkańcy naszej planety, a przynajmniej większa połowa, będą mieli utrudniony dostęp do wody pitnej. Już w tej chwili ponad 1 miliard ludzi na całym świecie (czyli 14,5% populacji) cierpi z powodu braku wody. Statystycznie każdego dnia około 6 tysięcy dzieci umiera w wyniku chorób wywołanych przez brak dostępu do czystej wody.
Jak oszczędzać wodę? Skuteczne mogą być poniższe sposoby:
• Eliminacja cieknących urządzeń w łazience i kuchni
Cieknące spłuczki, wycieki z kranów i rur mogą sporo nas kosztować. W zależności od stopnia nieszczelności, z nieszczelnej spłuczki może wyciekać nawet 50 litrów wody dziennie. Strata wody to również strata pieniędzy. Trwoniąc średnio 1 kroplę wody na 2 sekundy rocznie tracimy około 180 zł. Nieszczelność urządzeń może nas zatem trochę kosztować.
• Zakręcanie kranu podczas golenia i mycia zębów
To niby banalna rzecz, o której na pozór wszyscy wiemy, a jednak wciąż sprawia nam problemy – mowa o zakręcaniu wody podczas mycia zębów i golenia się. Zakręcając wodę podczas 3-minutowego mycia zębów, obniżymy zużycie wody o 15 litrów. Dzięki temu 3-osobowa rodzina jest w stanie zaoszczędzić nawet 263 zł rocznie.
• Baterie bezdotykowe
Dobrym, choć raczej częściej spotykanym w hotelach rozwiązaniem, są baterie bezdotykowe. Dzięki nim można zużyć 50-80% wody mniej, niż podczas stosowania zwykłych baterii umywalkowych. Baterie bezdotykowe są bardzo proste w użytkowaniu.
W Polsce średnie zużycie wody na osobę wynosi około 150 litrów. Dla porównania: w USA na jednego Amerykanina przypada nawet 575 litrów wody pitnej, a w Mozambiku zaledwie 5 litrów na jednego mieszkańca. Rozbieżności są kolosalne. Nierównomierne rozmieszczenie zasobów wody pitnej i coraz większe potrzeby ludzi niosą za sobą ryzyko konfliktów wojennych o wodę.
Fakt, że w Polsce na jednego mieszkańca przypada znacznie mniej wody niż w krajach sąsiednich (nasza zasobność wody szacowana jest na przedostatnim miejscu w Europie), powoduje, że powinniśmy zatroszczyć się wspólnie o naszą wodną przyszłość. Pamiętajmy, że bez wody ani my, ani rośliny czy zwierzęta, nie możemy żyć.
Ochrona źródeł wody oraz zabezpieczenie systemu zaopatrzenia w wodę przed zanieczyszczeniem stanowi podstawową linię ochrony jakości wody.
Pogorszenie jakości wody pitnej może nastąpić w skutek zanieczyszczenia mikrobiologicznego lub może być spowodowane toksycznymi związkami chemicznymi. Zanieczyszczenia chemiczne zwykle nie powodują ostrych skutków zdrowotnych i sytuują je niżej w kategoriach ważności w stosunku do zanieczyszczeń mikrobiologicznych.
Ogólnie można stwierdzić, że największe ryzyko związane ze skażeniem mikrobiologicznym niesie ze sobą spożycie wody zanieczyszczonej odchodami ludzkimi i zwierzęcymi dlatego zasoby wodne powinny być (najbardziej jak to tylko możliwe) chronione przed fekalnymi, gdyż te zanieczyszczenia mogą zawierać wiele chorobotwórczych bakterii, wirusów, pierwotniaków oraz pasożytów jelitowych.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 roku w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi określa, że woda jest zdatna do użycia, jeżeli jest :
- wolna od mikroorganizmów chorobotwórczych i pasożytów w liczbie stanowiącej potencjalne zagrożenia dla zdrowia ludzkiego,
- wszelkich substancji w stężeniach stanowiących potencjalne zagrożenia dla zdrowia ludzkiego,
– nie ma agresyjnych właściwości korozyjnych
oraz spełnia określone wymagania mikrobiologiczne i chemiczne.
Rozporządzenie to podaje NDS-y tj. najwyższe dopuszczalne stężenia określonych parametrów, które muszą być spełnione, aby z całą pewnością móc orzec o przydatności wody do spożycia.
Wody pitne pochodzące z ujęć powierzchniowych narażone są na wszelkie zanieczyszczenia antropologiczne oraz spływy z otaczającego środowiska , choć zwykle charakteryzują się małą ilością żelaza i manganu, to jednak oprócz wielostopniowego uzdatniania muszą być poddawane stałej dezynfekcji, w celu zapewnienia bezpieczeństwa mikrobiologicznego wody.
Wody głębinowe, zalegające głęboko pod warstwami nieprzepuszczalnymi, bezpieczne pod względem mikrobiologicznym oraz wolne od zanieczyszczeń antropologicznych są najlepsze do celów wodociągowych.
Wszystkie wodociągi w naszym powiecie czerpią wodę właśnie z ujęć podziemnych, z warstw wodonośnych trzecio i czwartorzędowych, których wody zaliczane są zwykle do twardych, zawierających naturalne podwyższone ilości żelaza i manganu. Stąd konieczność usunięcia związków żelaza i manganu, które wywołują towarzyszącą im podwyższoną mętność, zmianę smaku lub zapachu wody. Stanowią również uciążliwą przyczynę zarastania sieci wodociągowej i trudności w utrzymanie należytego stanu sanitarno-technicznego sieci dystrybucyjnej. Zatem zastosowane procesy uzdatniania wody polegają na:
● napowietrzaniu ujmowanej wody w celu utlenienia związków żelaza i manganu i wytrąceniu ich w postaci kłaczków,
odfiltrowaniu powstałych związków podczas przejścia przez warstwy materiałów filtracyjnych, w filtracji jednostopniowej lub dwustopniowej
ewentualnie stosowaniu lampy UV dla podniesienia bezpieczeństwa mikrobiologicznego.
Nadzór nad jakością wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi sprawują organy Inspekcji Sanitarnej na zasadach określonych w przepisach o Państwowej Inspekcji Sanitarnej